Nieuws

2023

Michel Jordaens overleden

Datum: 24/02/2023

Michel Jordaens kreeg in 1984 een dramatisch auto-ongeval. Tot dan was  hij een extreem goede vogelkweker en tentoonsteller. Kruisingen waren toen al zijn grote specialiteit.

Velen zullen hem nooit gekend hebben maar hij behield zijn interesse in de Koperwiek tot aan zijn dood .


John Castelijn met zijn kampioenen in beeld bij de Nederlandse pers

Datum: 19/02/2023


Vogelliefhebberij krijgt het moeilijk !

Datum: 02/02/2023

Beste liefhebbers, kwekers of fokkers.

Sinds enkele maanden wordt onze hobby, onze passie, opgeschud door de beslissingen van het kabinet van Céline Tellier, minister van Dierenwelzijn, in Wallonië.

De detentievergunning die unaniem door gekozen politici is goedgekeurd en op 01 juli 2022 is ingevoerd, heeft onze sector enorm uit balans gebracht. Als dit decreet in wezen niet-Waalse beroepsbeoefenaars en ingezetenen betreft, is de impact op Vlaanderen en heel België sterk voelbaar!!

Waalse dierenliefhebbers, worden toch direct geraakt want voor elke aankoop van een huisdier (vogel, konijn, vis, hamster etc.) moeten we eerst naar de gemeente om deze vergunning te krijgen en de belasting voor het huisdier te betalen.

Professionelen die sinds 01 juli veel minder verkopen, nemen veel minder of zelfs niets van ons kweekoverschot terug. En dat is logisch, helaas.

De stijging van de prijzen van zaden en apparatuur in combinatie met deze nieuwe maatregel voorspeldt een moeilijke toekomst voor ons.

Op 24 november 2022 ondertekende de Waalse Regering een nieuw decreet dat tot doel heeft nieuwe regels vast te stellen over de voorwaarden voor de erkenning van inrichtingen voor huisdieren, evenals over de detentievoorwaarden voor alle huisdieren.

Twee punten hebben onder meer direct betrekking op vogelliefhebbers/ kwekers:

1. Registratie van de amateurfokker.

(Het uitvoeringsbesluit en de publicatie in het staatsblad zijn nog niet ingediend, we weten nog steeds niet of deze registratie bij de gemeente zal gebeuren, of bij de UAB (is enkel in Wallonië) of ANB(Agentschap Natuur & Bos) of bij de SPW (Openbare dienst Wallonië)

2. Wijziging van het volume en aantal vogels per verblijf en dit op onze boerderijen, in ons huis, maar ook voor professionals.

Andere minder beperkende punten houden ons ook bezig, hierbij nodig ik u allen uit om het betreffende decreet te lezen.

Op initiatief van Andibel en dierenprofessionals uit alle sectoren vindt maandag a.s. 20 februari om 14.00 u. een manifestatie plaats vóór het kantoor van minister Tellier 22 Rue D’Harscamp 5000 Namen.

Maar zij gaan niet alleen !!!

Amateur- en professionele fokkers, dierenartsen, federaties en verenigingen zullen aanwezig zijn omdat we allemaal betrokken zijn bij deze verschillende decreten en besluiten. Van goudvissen tot paarden, om de honden of vogels of reptielen of vee niet te vergeten.

Als de beslissingen van het dierenwelzijnskabinet globaal gezien tot doel hebben de verschillende sectoren te verbeteren, leiden inconsistenties bij de toepassing hiervan soms tot catastrofale situaties!!! Op menselijk, sociaal en economisch vlak.

We trekken dit substantiële werk niet in twijfel, maar willen, zoals veel ornithologische federaties en andere sectoren, onderhandelen met mevrouw Tellier en andere gekozen functionarissen over deze talrijke kwesties, evenals de publieke opinie.

Het is absoluut noodzakelijk om de dialoog met dit Kabinet te hernieuwen voor vandaag, morgen en voor zijn toekomstige opvolgers!

We rekenen op u ! Op maximale aanwezigheid, voor dit evenement met alle respect en rust die van de organisatoren wordt verwacht.

Onze toekomst is onzeker, onze hobby en onze passie worden weinig begrepen en erkend door onze politieke wereld. Het is de hoogste tijd om onze ornithologische omgeving met respect en begrip te verdedigen!

Wij rekenen op een talrijke opkomst !!

Nicole Plugers,2022

Uitslag tombola 2022

Datum: 11/12/2022

Klik HIER voor uitslag tombola 2022


Annulatie tentoonstelling Kolibri

Datum: 03/12/2022

Spijtig genoeg heeft Vogelvereniging de Kolibri in Kapellen zijn tentoonstelling van 3 en 4 december geannuleerd.


Prikbord

Datum: 24/09/2022

Onder het menu-item Informatie vind je het onderdeel Prikbord terug.

Hier kan je berichten plaatsen als je iets wil aanbieden, iets zoekt, advies (nodig) hebt, enz.

Voor je bericht op de website getoond wordt, zal het nagekeken worden door de beheerders. Dit omdat in principe iedere buitenstaander hierop berichten zou kunnen plaatsen. Oudere berichten worden automatisch verwijderd.2018

Nieuwe ringbestellingsformulieren staan online

Datum: 22/09/2018

De nieuwe ringbestelformulieren staan vanaf nu ter beschikking. Ga naar ' KWEEK - RINGEN ' om ze te downloaden.© Copyright De Koperwiek / Webmaster Herman Beyers - Alle rechten voorbehouden