Reeds langere tijd heb ik mij verdiept in het "revolutionaire" zaad Foniopaddy.. Vele zoektochten op internet leverde mij helaas alleen maar ervaringen van gebruikers op, maar een wetenschappelijk bewijs dat dit zaad daadwerkelijk hetgeen doet van wat ervan gezegd wordt is mij nog nimmer onder de ogen gekomen.
Er wordt namelijk beweerd dat Foniopaddy coccidiose tegengaat, sterker nog : Er wordt beweerd dat U geen coccidiose meer krijgt wanneer dit zaad gebruikt wordt. Maar wat is Foniopaddy nu eigenlijk en waar komt het vandaan?
Foniopaddy is waarschijnlijk een van de oudste Afrikaanse graansoorten. De zaden zijn rijk aan methionine en cysteïne, aminozuren die zeer belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid en die vandaag meestal afwezig zijn in de voornaamste graansoorten, zoals tarwe, rijst, maïs, sorghum, gerst en rogge. Fonio is waarschijnlijk één van de meest snelgroeiende graansoorten. Foniopaddy is een uitstekend voedingsmiddel in warmere en dorre streken. Het eiwitgehalte is niet zo groot, maar het bezit wel een zeer compleet aminozuurpatroon. De calciumfosfor verhouding is niet goed.
Verder hebben we (nog) nergens kunnen vinden dat er geneeskrachtige eigenschappen aan dit zaad wordt toegeschreven. Dat vogels in deze dorre en warme streken geen coccidiose bezitten is van zelfsprekend en ligt op de eerste plaats zeker niet aan het eten van fonio, maar wel aan de erg droge weersomstandigheden. We zijn de afgelopen maanden op zoek gegaan naar gebruikers en verkopers die ons meer konden vertellen over foniopaddy.
Helaas moeten we constateren dat er ons geen nieuwe feiten ter ore zijn gekomen. We hebben diverse mensen emails gestuurd met het verzoek om meer informatie m.b.t. dit zaad. Ook hebben wij diverse verkopers van foniopaddy om een reactie gevraagd, en uiteraard hebben wij ook de importeur om een reactie gevraagd. Na enkele telefoontjes en een schrijven aan de importeur waarop geen enkele reactie is gekomen, kregen wij een beetje wrange smaak bij dit alles.
Iets wat uiteraard niet direct mag leiden tot de conclusie dat foniopaddy een zaad is waar men niks aan heeft, en weggegooid geld zou wezen. Integendeel, foniopaddy heeft zeker ook goede eigenschappen, en het feit dat het een natuurproduct is, wat ook nog graag gegeten wordt door vogels, geeft aan dat het toch toegevoegde waarde zal hebben voor uw vogel(s).
Maar waar het wat ons betreft om draait, is de luidkeels vermelde stelling dat coccidiose bestreden zou worden door dit zaad. Want ook bij vogels welke dit zaad verstrekt hebben gekregen , gedurende langere tijd, is coccidiose opgetreden. Het doel van dit artikel is zeker niet om iemand te beschadigen maar om meer te weten te komen over dit zaad. Aangezien dat dit zaad echter wel op de markt wordt gebracht met vermelding van medische eigenschappen, zou strikt genomen ( lees: wettelijk verplicht) er onderzoek naar gedaan moeten zijn. Maar of dit ook gedaan is blijft vooralsnog een raadsel, maar tot op heden zijn er bij ons en de handelaren geen gegevens over een eventueel onderzoek bekend.
Onderstaand enkele opmerkingen aan de hand van vragen door ons gesteld aan gebruikers en verkopers:
Vraag: ( aan handelaar) Waarom is de prijs van dit zaad zo hoog?
Antwoord: Ik kan u niet vertellen hoe het komt dat dit zaad zo duur is. Mogelijk is dit soort zaad niet interessant voor de graanhandel, door de kleine hoeveelheden die verhandeld wordt. Of hoge kosten van transport ? Of zou het komen dat er maar 1 importeur is van dit zaad ? Antwoord van andere handelaar: Foniopaddy wordt op dit moment maar door 1 bedrijf geïmporteerd, zij hebben dus de monopolie. Zij kunnen dus de prijs bepalen
Vraag: ( aan handelaar) Waar kan ik wetenschappelijk bewijs vinden dat Foniopaddy daadwerkelijk geneeskrachtige werking heeft tegen coccidiose?
Antwoord: Het is de ervaring van kwekers, dat fonio een gunstige werking heeft tegen coccidiose. Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar ervaring is een goede leer meester
Antwoord van andere handelaar: De werking van foniopaddy is niet wetenschappelijk bewezen, maar gebaseerd op ervaringen van gebruikers
Vraag aan kweker naar aanleiding van een verzoek om ervaringen: Wat is jullie ervaring met het gebruik van foniopaddy?
Antwoord 1: Ik heb het nu 8 weken gegeven aan mijn sijsjes en fraters omdat ik vorig jaar veel vogels dood had aan coccidiose en ik ben er een week geleden mee gestopt omdat ik opnieuw hetzelfde heb als vorig jaar en ik opnieuw enkele vogels al kwijt ben aan coccidiose. Nu geef ik weer 1,5 gr esb3 per liter en voorlopig heb ik geen vogels meer die sterven en heb ik geen coccidiose meer, het zaad is misschien wel goed maar t'is toch duur en voor wat?? Dit is mijn mening maar wie ben ik om te zeggen dat het niet goed is
Antwoord 2: Ik ben gelukking bevrijd van coccidiose ,komt dit nu door de megabactin ' Comed ‘ of door de Foniopaddy ,ik kan dit niet met zekerheid bevestigen. Ik weet wel dat sinds ik deze beide producten gebruik ,ik van deze ziekte gespaard ben gebleven . Daar ik nooit een winnend elftal verander blijf ik bij deze toevoegingen. Ik voeg op 5 kg eivoer steeds een halve kg Foniopaddy toe en daarbij dagelijks de voorgeschreven Megabactin . Een zaak weet ik wel en is mij door diverse kwekers bevestigd ,dat het bij de exotenkwekers zeker zijn nut heeft bewezen. Helaas kan ik dat bij de kanariekweek niet bewijzen of bevestigen. Maar slecht is het zeer zeker niet ,en een goede aanvulling onder je eivoer is het ook zeker weten.